Hobby

Lokal gastronomiczny

 

Pierwszym zadaniem dla inwestora, który planuje otworzyć obiekt świadczący usługi gastronomiczne jest tzw. projekt lokalu gastronomicznego, którego wymaga Sanepid. Projekt taki musi uwzględniać wszystko co będzie się znajdować w lokalu, który planujemy otworzyć i powinien być przedstawiony w formie rysunku technicznego, zgodnego z normami jego wykonywanie. Warto w tym momencie powiedzieć, że jeśli nie ma się wystarczającej wiedzy w tym zakresie warto zlecić wykonanie projektu lokalu gastronomicznego specjalistycznej firmie (przykładem takowej może być managero.pl). Oczywiście wiąże się to z poniesieniem dodatkowych kosztów, aczkolwiek daje gwarancję jakości i poprawności wykonanego projektu. Błąd w jego wykonywaniu, wynikający z braku dokładności lub umiejętności może być bardzo kosztowny w późniejszym czasie, w razie jakichkolwiek kontroli. W projekcie powinno być zaznaczone każde pomieszczenie wraz z jego stałym wyposażeniem, nawet ustawieniem stołów (oczywiście nie oznacza to, że nie będzie można ich później przesunąć, wskazuje tylko ich ustawienie na co dzień).

Previous article
Palarnia kaw
Next article
Po jedzenie do sklepu czy restauracji? Niekoniecznie!
About the author